نم و رطوبت می تواند در دراز مدت خسارت ها و آسیب های جبران ناپذیری را به ساختمان وارد کند و سبب کاهش ایمنی و طول عمر ساختمان شود؛ به همین علت عایق بندی قسمت های مختلف ساختمان مثل کف از مهمترین مراحل ساخت سازه است. عایق رطوبتی کف ساختمان علل الخصوص در ساختمان های چند طبقه اهمیت و ارزش بسیاری دارد و امروزه از مواد و شیوه های متعددی برای آن استفاده می شود. عایق بندی رطوبتی علاوه بر افزایش امنیت و طول عمر سازه سبب صرفه جویی در مصرف انرژی نیز می شود. در ادامه مطلب انواع عایق رطوبت کف بررسی خواهد شد؛ پس تا پایان همراه ما باشید.
چرا عایق بندی کف ساختمان مهم است؟
همانطور که گفته شد یکی از بزرگترین دشمنان مصالح ساختمانی، رطوبت است و به همین علت باید مانع از ورود آن به داخل ساختمان شد. رطوبت ممکن است در طولانی مدت خسارت های جبران ناپذیری را به سازه وارد کرده و سبب هزینه های بسیاری شود. خوشبختانه با توسعه علوم و تکنولوژی های مختلف، امروزه می توان از انواع عایق های حرارتی، صوتی و رطوبتی استفاده کرد.
چگونه از نفوذ رطوبت به داخل ساختمان جلوگیری کنیم؟
به صورت کلی به منظور جلوگیری از نفوذ رطوبت به داخل ساختمان از دو راهکار استفاده می شود که شامل زهکشی و عایق رطوبتی هستند. زهکشی ساختمان می تواند به چند شیوه مختلف مثل زهکشی لبه ای، سفره ای و صفحه ای انجام شود. عایق رطوبتی نیز به دو روش اجرا می شود که به صورت زیر است:
- عایق رطوبتی گرم اجرا مثل ایزوگام و قیرگونی که به منظور چسباندن آن ها به محل مورد نظر از حرارت استفاده می شود.
- عایق رطوبتی سرد مثل عایق رطوبتی RCI و عایق رطوبتی MCI که فقط از مخلوط کردن جز پودری و مایع ایجاد می شود.
- عایق رطوبتی نانو؛ که جزء قوی ترین نسل جدید انواع عایق های رطوبتی است.
استفاده از عایق های رطوبتی چه ضرورتی دارد؟
نفوذ رطوبت به قسمت های مختلف ساختمان سبب خسارت های مختلفی می شود که می تواند جبران ناپذیر باشد. گاهی اوقات بر روی سنگ ها و آجرها مواد ضد رطوبت کشیده شده یا داخل مصالح ساختمان علایق اضافه می شود. در بسیاری از موارد استفاده از عایق های قیری و پلیمری بهترین گزینه به عنوان عایق رطوبتی ساختمان است. عایق کاری کف ساختمان علل الخصوص در قسمت هایی مثل حمام، سرویس بهداشتی و آشپزخانه بسیار مهم بوده و سبب افزایش عمر سازه می شود.
انواع عایق رطوبت کف ساختمان کدامند؟
همانطور که بیان شد، متداول ترین عایق آببند کف در ایران با توجه به شرایط جغرافیایی و محیطی قیر و گونی است، اما امروزه با توسعه تکنولوژی و علوم مختلف از مواد مختلفی به عنوان عایق رطوبتی استفاده می شود. هر یک از این عایق های رطوبتی دارای ویژگی ها و قابلیت های منحصر به فردی هستند که می توانید از آن ها برای مکان های خاصی استفاده کنید. از جمله مهمترین عایق های رطوبتی که در کف ساختمان ها استفاده می شود، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
عایق رطوبتی یونولیت
عایق یونولیت ماده ای پلاستیکی و سفید است که از دانه های جامد پلی استیرن ساخته می شود. مواد تشکیل دهنده یونولیت شامل استیرن و پنتان هستند که هردو از محصولات جانبی نفت و گاز طبیعی ساخته می شوند. جنس یونولیت بیش از ۹۵ درصد هوا و در حدود ۵ درصد پلاستیک است که این ذرات پلاستیکی جامد یونولیت از استایرن مونومر ساخته شده اند. یونولیت، ترموپلاستیکی جامد در دمای اتاق است که در دمای بالاتر ذوب شده و برای کارهای دیگر دوباره جامد می شود.
عایق رطوبتی قیر
قیر کاربردهای مختلفی در صنعت ساختمان سازی ایران دارد. این فرآورده طبیعی نفت از هیدروکربن هایی با وزن مولکولی بالا ساخته شده و ویژگی هایی نظیر غیر قابل نفوذ بودن در برابر آب، چسبندگی، مقاومت در برابر شرایط جوی، طول عمر بالا و مقاومت در برابر اسید و باز دارد.
عایق لاستیکی Si-301
عایق لاستیکی نانو یکی دیگر از انواع عایق رطوبت کف است که برای ترمیم، ترک خوردگی یا هرگونه خرابی در ایزوگام یا قیرگونی نصب شده از آن استفاده می شود. عایق لاستیکی Si-301 جایگزین بسیار مناسبی برای شیوه های عایق کاری سنتی، ایزوگام و قیرگونی است. از مزیت های این محصول در مقایسه با شیوه های قدیمی می توان به سهولت در اجرا، مقاومت بالا و یکپارچگی اشاره کرد.
عایق رطوبتی قیرآبه
امولسیون قیر یا قیرآبه در واقع ترکیب قیر و آب است و برای جلوگیری از شناور شدن ذرات قیر در آب از مواردی مثل ژلاتین استفاده می شود. این عایق می تواند در بخش هایی از ساختمان که دمای بالایی ندارند، مورد استفاده قرار بگیرد؛ البته عایق قیرآبه در صنایع دیگر مثل راه سازی بسیار پر کاربرد است.
عایق رطوبتی دو جزئی
این عایق از دو بخش تشکیل شده که شامل پودر پایه سیمان و سیلیس و ترکیبات پلیمری استایرن آکریلیک است. این دو ماده باید پیش از شروع فرآیند عایق کاری با یک نسبت مشخص باهم ترکیب شوند تا ماده ای یکدست و همگن ایجاد شود. این نوع عایق دو جزئی می تواند بر روی سطوحی که از بتن و سیمان ساخته شده اند، غشایی بسیار سخت و نفوذ ناپذیر ایجاد کند. میزان ضخامت اجرای این عایق قابل تغییر بوده و با توجه به شرایط محیط و میزان رطوبت در اطراف بافت سازه مشخص می شود.
عایق رطوبتی قطران
قطران از جمله عایق هایی است که از تقطیر موادی مثل زغال سنگ و چوب ساخته می شود و دارای چسبندگی بسیار زیادی است. قطران به دلیل مقاومت بسیار بالایی که در برابر نفوذ آب و رطوبت دارد، یک عایق مناسب برای کف ساختمان محسوب می شود؛ ذکر این نکته حائز اهمیت است که مواد اسیدی موجود در قطران در آب حل می شود؛ به همین دلیل در زمان استفاده از آن به این نکته توجه کنید.
جمع بندی
ما در این مطلب به بررسی انواع عایق رطوبت کف پرداختیم. همانطور که مطالعه کردید عایق بندی ساختمان از نظر رطوبت از جمله مهمترین و اصلی ترین مراحل ساخت ساختمان است؛ زیرا از نفوذ نم و رطوبت به قسمت های مختلف ساختمان جلوگیری می کند.در پایان، باید به شما یادآوری کنیم که می توانید بهترین انواع عایق رطوبتی برای کف را از سایت نانوپارس با قیمت مناسبی سفارش دهید.