رزین یک مایع شفاف و چسبنده است که با استفاده از مواد شیمیایی در آزمایشگاه تولید می شود و امروزه در صنعت ساخت و ساز به عنوان یک محصول جانبی مورد استفاده قرار می گیرد. این ماده می تواند بر روی مصالح ساختمانی قرار گیرد و یک لایه محافظت کننده را روی مصالح ایجاد کند. رزین در برابر هوای آزاد خشک و سخت شده و می تواند درزها و شکاف های بین مصالح ساختمانی را پر کند بنابراین مقاومت این مصالح را بالا می برد و از بروز مشکلات احتمالی جلوگیری می کند.
انواع رزین ها بر حسب نوع کاربری
براساس نوع کاربری رزین ها به سه دسته رزین سنگ، رزین آجر نما و رزین چوب دسته بندی می شوند.
1.رزین سنگ: از رزین سنگ در صنعت ساختمان سازی برای پر کردن منافذ و درزهای باز در سنگ های ساختمانی استفاده می شود. این نوع رزین مصالح ساختمانی را در برابر عوامل جوی مثل جذب آب و رطوبت، اشعه خورشید، نفوذ گرد و غبار و آلودگی بالا می برد. رزین سنگ روی انواع سنگ تزئینی و ساب نخورده مثل گیوتین ها، سنگ های دارای حفره های باز و منافذ و آنتیک ها استفاده می شود.
یکی از معایب رزین سنگ این است که اگر به میزان زیادی از آن استفاده شود باعث از بین رفتن ظاهر طبیعی سنگ می شود.
2.رزین آجر نما: رزین آجر امروزه در کارهای مربوط به ساختمان سازی بسیار پرکاربرد شده و یکی از مواد مؤثر برای جلوگیری از شوره زدگی و سفیدک روی انواع آجر نما است. رزین کاری آجر سبب می شود تمام درزها و منافذ آجر با رزین پر شود و جایی برای نفوذ آب و رطوبت و ایجاد شوره وجود نداشته باشد. استفاده از رزین روی آجر باعث براق شدن آجر و داشتن جلوه ای متفاوت در آن می شود.
3.رزین چوب: این نوع رزین برای چوب هایی که در صنعت ساختمان سازی کاربرد دارند مورد استفاده قرار می گیرد. به عنوان مثال از رزین چوب ترمو در نماهای چوبی ساخته شده از ترموود کاربرد دارد. رزین سبب براقیت روی چوب شده و یک لایه محافظت کنند بر روی آن ایجاد می کند که مانع نفوذ حشرات و ایجاد ترک و پوسیدگی چوب می شود.
انواع رزین بر حسب نوع ساختار
علاوه بر اینکه رزین ها بر حسب نوع کاربری به سه دسته تقسیم می شوند می توان آن ها را بر اساس نوع ساختار نیز به دو دسته رزین معمولی و رزین نانو دسته بندی کرد. هر دو نوع رزین به منظور پر کردن درزها و حفره ها در مصالح ساختمانی کاربرد دارند ولی رزین نانو در مقایسه با رزین معمولی دارای طول عمر بالاتر، شفافیت بیشتر، میزان پوشش دهی بیشتر و در نهایت قیمت گران تری است. رزین نانو قابلیت براق کنندگی زیادی ندارد و در انواع رزین سنگ نانو، رزین آجر نما نانو و رزین چوب نانو ساخته می شود.
معایب رزین برای استفاده در آجرنما و سنگ
در کوتاه مدت معایب رزین قابل مشاهده نیست و در طولانی مدت این معایب خود را روی مصالح ساختمانی نشان می دهند.
1.تغییر رنگ در اثر اشعه یو وی خورشید: رزین هایی که در مصالح ساختمانی بر روی سنگ های آجری و تراورتن قرار می گیرند به اشعه یو وی حساس هستند و به همین دلیل پس از مدتی دچار رنگ پریدگی و تغییر رنگ می شوند. رزین بر روی تمام سطوح سنگ یا دیوار باید قرار گیرد تا لایه ای محافظت کننده روی مصالح ایجاد کند بنابراین اگر در نمای خارجی ساختمان به کار رود به مدت طولانی در معرض نور خورشید خواهد بود و رنگ آن به زرد کدر در می آید که این حالت ظاهر نازیبایی را روی نما به وجود می آورد و باعث کدر شدن رنگ نما خواهد شد.
2.حالت چسبندگی رزین: بعد از سنگ کاری نمای ساختمان باید چند روز صبر کرد تا سطح کاملا خشک شود و سپس روی آن رزین سنگ قرار داد. بنابراین در نماهایی که در مناطق مرطوب و پربارش هستند که امکان خشک شدن کامل محل سنگ کاری وجود ندارد نباید در نمای ساختمان از رزین استفاده کرد. اگر محل به طور کامل خشک نشده باشد و روی آن رزین قرار بگیرد هرگز رزین بر روی سنگ نما خشک نخواهد شد و حالت چسبنده دارد که این حالت باعث جذب گرد و غبار روی سنگ شده و ظاهر آن را کدر می کند.
3.از بین رفتن غلظت رزین: برای اینکه از خاصیت ضد آب رزین در مصالح استفاده شود باید روی سنگ نما یک لایه ضخیم از آن قرار گیرد؛ بنابراین اگر رزین ر با آب یا تینر رقیق کنید خاصیت ضد آب خود را از دست می دهد. همچنین استفاده نکردن از آب و تینر نیز باعث غلظت زیاد رزین می شود که استفاده آن به این حالت باعث می شود نتیجه کار مصنوعی نشان داده شود.
4.رزین با کیفیت پایین: استفاده از رزین دارا ی کیفیت پایین باعث ترک خوردن رزین در مدت کوتاهی شده و ظاهر نما را به صورت لایه لایه شده و خراب نشان می دهد. همچنین یکی از معایب رزین با کیفیت کم مقاومت آن پایین آن در برابر نور خورشید است که خیلی زود دچار رنگ پریدگی و رنگ زرد می شود.
چگونگی روش مصرف رزین
کسی که رزین کاری روی نما را انجام می دهد فقط کافیست چند نکته مهم را مدنظر داشته باشد تا بتواند کار را با ظرافت و تمیز انجام دهد.
- پیش از قرار دادن رزین بر روی سطوح بهتر اس سطح را از لحاظ کثیفی و تمیزی بررسی کنید و اگر نیاز به تمیزکاری داشت آن را شستشو دهید.
- در صورتی که سطح را شسته اید باید حداقل یک روز صبر کنید تا سطح کاملا خشک شود و سپس اقدام به رزین کاری سطح نمایید.
- رزین در برابر هوای آزاد خشک شده و قابل مصرف نخواهد بود بنابراین هنگام مصرف به میزان مورد نیاز از ظرف خارج کنید و بعد از برداشتن مقدار لازم درب آن را به درستی ببندید.
- برای پوشش دادن هر متریالی با رزین نیاز به مقدار متفاوتی از این ماده است بنابراین در این مورد باید با کارشناسان سوال کرد.
- برای عملیات رزین کشی بر روی هر متریالی نیاز به استفاده از یک قلمو تمیز و نو در اندازه متوسط است.
- عملیات رزین کاری باید در سه مرحله و سه لایه انجام شود و بین هر مرحله باید زمانی را برای خشک شدن لایه قبلی اختصاص داد.
جمع بندی
رزین را بر روی انواع سنگ، آجر و چوب می توان اجرا کرد و جلا و براقیت خوبی به نمای ساختمان داد. عملیات رزین کشی نیاز به تخصص و مهارت خاصی ندارد. استفاده از رزین روی سنگ نمای ساختمان باعث استحکام نما شده و ظاهری زیبا و شیک به آن می دهد. در این مقاله به طور مفصل در مورد انواع رزین ها و معایب استفاده از رزین ها برای آجرنما و سنگ صحبت کردیم.