فهرست محتوا
در این مقاله قصد داریم، به کاربرد نانو در صنعت ساختمان بپردازیم، به درباره کاربرد فناوری نانو در صنعت ساخت و ساز تقریبا در تمام بخشهای ساختمان از جمله اسکلت، نما، سیستم های ساختمانی و طراحی داخلی کاربرد دارد. استفاده از فناوری نانو در صنعت ساختمان موجب تولید مصالح ساختمانی چندمنظوره با کارایی بالا شده و ضمن ایجاد ارزش افزوده باعث افزایش دوام و کیفیت مصالح ساختی شده است. باما همراه باشید تا در ادامه نقش نانو در صنعت ساختمان را باهم بررسی کنیم.
کاربرد نانو در صنعت ساختمان
قبل از این در مقالات قبلی با کاربرد نانو در صنایع مختلف آشنا شدیم. اکنون با توجه به پیش بینی کارشناسان، کاربرد فناوری نانو در ساختمان قادر خواهد بود در صنعت ساخت و ساز کشور، طی چند سال آینده به بازاری در حدود ۵۰۰۰ میلیارد ریال در زمینه عایق های گرما و رطوبت مواد افزودنی بتن، شیشه های هوشمند، پوشش های خود تمیز شونده و دیگر محصولات از جمله (نانو آبگریز، پرایمر نما، نانو عایق رطوبتی، نانو ضد شوره نمای ساختمان، محلول نانو ضد آب) برسد.
پوشش نانو نما
پوشش نانو نما در تقویت سطوح سازه، خود تعمیرشوندگی و خود تمیزکنندگی کاربرد داشته و همچنین میتواند از سطوح در برابر حرارت و اشعههای ماورا بنفش محافظت کند.پوششهای نانو در صنعت ساختمانسازی و بهمنظور نانو برای نما استفاده میشوند. این پوششها با ویژگیهای منحصربهفردی که دارند میتوانند از نمای ساختمان محافظت کرده و در زیبایی آن نیز تأثیرگذار باشند. همچنین برای قسمتهای مختف ساختمان، از پوشش نانو نما متفاوتی استفاده میشود.
انواع رزین
رزین فقط برای نما های ساختمانی استفاده نمیشود و انواع مختلفی دارند، اما رزین نما قبل پیدایش مواد نانو ساختمانی، گزینه مناسبی برای نمای ساختمان بود. انواع رزین متناسب با موارد مختلف امروزه استفاده میشود. رزینها رنگدانهها و اکستندرها را به هم متصل می کند تا لایهای با ضخامت کم از رنگ بر روی مواد تشکیل شود. به رزینها پیوند دهنده نیز می گویند.
نانو در مصالح ساختمانی
فناوری نانو در صنعت ساختمان از طریق به کارگیری نانو پودرها به عنوان مواد مکمل در مخلوط سیمان باعث بهبود در مقاومت، استحکام و فرآیندپذیری مصالح شده و تغییر در خواص دیگری مانند حفاظت الکترومغناطیسی، محافظت گرمایی، کنترل هدایت حرارتی، تغییر رنگ و واکنشهای کاتالیستی میشود. انواع مواد نانو، ساختارها و افزارها در حد مقياس نانو متری است.
نمای بیرونی و بام ساختمان
فناوری و کاربرد نانو در صنعت ساختمان روشهای زیادی برای بهبود خواص سطوح نمای ساختمان چه از نظر عملکرد و چه زیبایی عرضه میکند. با استفاده از نانو مواد، خواص سطوح در برابر آب و ذرات گرد و خاک (ذرات کثیف) با تنوع نسبتاً زیاد و به صورت دلخواه قابل تنظیم است، که از آن جمله میتوان به سطوح آب دوست (Hydrophilic)، سطوح آبگریز (Hydrophobic) یا سطوح مقاوم در برابر روغن (Oleophobic) اشاره کرد.
ما در نانو پارس؛ به کمک این فناوری توانسته ایم، برای بخشهای مختلف نمای بیرونی ساختمان، مواد را دسته بندی کنیم. مواد نانو برای نماهای بیرونی مثل: آجر نما، سنگ نما، نمای سیمانی، نمای سرامیکی و… استفاده میشود، مواد های نانو مخصوص ساختمان، خواص آبگریزی و خود تمیز شوندگی، با ویژگیهای منحصر بهفردی، به نماهای ساختمانی میدهد. برای مثال، زمانی که شما آجر نانو را، قبل از نصب رو نما، نانو کرده اید، دیگر نگران کثیفی و آلودگی هایی که میتواند نمای ساختمان شما را زشت و بد فرم جلوه بدهد نیستید.
عایق حرارتی
استفاده از عایق حرارتی در نمای خارجی، هم از نظر هزینههای سرمایه گزاری برای ساختمانسازی جدید و بازسازی ساختمانها و هم از نظر هزینههای عملیاتی از عوامل ضروری در اقتصاد ساختمان است.
فناوری نانو در صنعت بتن
بتن از پر کاربرد ترین مصالح ساختمانی است. استفاده از فناوری نانو در صنعت ساخت و ساز و در صنعت بتن به چند سال اخیر برمیگردد. ثابت شده که استفاده از ذرات ریزتر از میکرو سیلیس باعث افزایش مقاومت فشاری بتن شده است. در حال حاضر هزینههای بالای نانو ذرات مانع از توسعه روزافزون این محصولات و استفاده آنها در صنعت میشود، برای همین بهرهبرداری از نانو تکنولوژی در صنعت بتن در مقیاس تجاری همچنان به چند محصول قابل عرضه در بازار محدود شده است. نانو در صنعت ساختمان مخصوصا در بتن از اهمیت ویژهای برخورد دار است.
پنجرهها و جدارهها
شیشه به دلیل شفافیت و مقاومت بالا با هر شکل و رنگی به عنوان مصالح ساختمانی برای پنجره و نما شناخته شده است. البته لکه دار شدن سریع، انعکاس نامطلوب و عملکرد بد آن به عنوان یک عایق حرارتی، از نکات منفی آن است. پوششهای نانو این خواص منفی را به طور قابل ملاحظهای کاهش میدهند و بدین وسیله زمینههای عملکردی جدیدی را برای نمای شیشهای به ارمغان میآورد.
نانو آبگریز چیست
سطوح آبگریز به دلیل خصوصیات بارزی چون خود پاکیزگی، ضد مه و ضد انعکاس مورد توجه بسیاری از پژوهشگران و صنعتگران در حوزههای مختلف علمی و صنعتی هستند. روشهای تهیه این سطوح نانو آبگریز با توجه به انواع آنها، مشتمل بر سرامیکهای اکسید خاکی ، اثر گلبرگ گلهای نیلوفر آبی و رز ، خواص ضد مه چشمان مگس و انتقال هوشمندانهی خواص ترشوندگی نانولولههای کربنی بررسی گردیده و مزایا و محدودیتهای هر روش جهت تجاری و انبوهسازی آنها خلاصه میشود.
فناوری نانو آبگریز در ساخت و ساز
از جمله مزیت های رنگ های آبگریز مبتنی بر فناوری نانو در صنعت ساخت و ساز می شود به موارد زیر نیز اشاره کرد:
- افزایش رسوخ رنگ بر روی سطح به دلیل استفاده از ذرات نانومتری
- افزایش قدرت چسبندگی رنگ های نانو بر روی سطح نسبت به رنگ های معمولی
- درشتی بسیار اندک رنگ نانو، پوشیده شده بر روی یک سطح، یکی از مزایای، فناوری نانو در صنعت ساخت و ساز است.
- نسبت به رنگ های معمولی و در نتیجه صرفه جویی در مصرف رنگ سازگار بودن رنگ های نانو با محیط زیست
پرایمر نما چیست؟
پرایمر زیرسازی رنگ؛ قابل اجرا بر روی دیوارها و سازه های بتنی گچ برگ ها و سمنت بردها در رنگ های متنوع است و همچنین جهت زیرسازی و اجرای نما و رنگ های پایه آب بر روی آن نیز کاربرد دارند. پرایمر نانو یکی دیگر از کاربرد فناوری نانو در صنعت ساخت و ساز میتوان شناخت.
موارد استفاده از پرایمر
این ماده جهت عایق کردن پشت بامها، گچ برگها و سمنت بردها و دیوارهای سرویس بهداشتی و آشپزخانه و زیر سازی جهت اجرای رنگ های پایه آب و عایق کاری روی هر سطحی بدون چسبندگی سطحی و با نفوذ پذیری بالا است، دارای چسبندگی بالا به رنگ و یا چسب کاشی که بر روی آن اجرا میشود. میزان مصرف 250 تا 300 گرم در هر متر مربع است.
نانو عایق رطوبتی چیست؟
از کاربرد نانو در صنعت ساختمان، عایق رطوبتی یا عایق سفید محصولی توانمند و منحصر به فرد بر پایه رزین های آکرلیک است. عایق رطوبتی یا عایق سفید بهترین جایگزین برای عایقکاری به روشهای سنتی مانند ایزوگام است. عایق سفید که با نام عایق بام نیز شناخته می شود ، پوششی آب بند کننده است که از مواد پلیمری و الاستومری آب پایه فرموله و تولید شده است و پس از خشک شدن کاملا آب بند میشود.
عایق رطوبتی یا عایق سفید را می توان روی کلیه سطوحی که نیاز به عایقکاری و یا آب بندی دارند اعم از سطوح بتنی ، فلزی، آجری، ایزوگام، آسفالت و… به راحتی اجرا کرد. از خواص ویژه و منحصر به فرد عایق سفید یا عایق رطوبتی ، سفید شدن سطح مورد نظر برای اجرا است که در ساختمانها تا 45 درصد از میزان هدر رفتن انرژی خواهد کاست.
نانو ضد شوره نمای ساختمان
کاربرد مواد ضد لکه و شوره نما در نمای ساختمان اولین جلوه ای که از یک بنا مشخص میشود را در خود دارد. برای به رخ کشیدن یک رزومه کاری شاید نتوان بعدها به درون ساختمانی که خود ساخته اید و مجری آن بوده اید؛ راه پیدا کنید ولی نمای آن را همیشه میتوانید به دیگران نشان دهید. اگر نمای ساختمان سفیدک یا شوره زده باشد، مورد زیاد جالبی برای شما نیست.
روش کابردی برای رفع شوره آجرنما وجود دارد، که میتوانید در حین اجرای پروژه، از آنها استفاده کنید، تا پروژه شما به عنوان یک رزومه حرفه ای از دید بقیه به نظر بیاید. مواد ضد لکه و شوره نما، یک پوشش محافظتی است برای داشتههای شما، در امروز و حتما در آینده، مواد ضد آب کننده نما می توانند متفاوت باشند؛ پوشش های آبگریز؛ نانو نما، پوشش نانو سنگ؛ پوشش نانو آجر، مواد ضد آب کننده سیمان. از دیگر کاربرد های نانو در صنعت ساختمانی است.
نقش عایق نانو آجر نسوز چیست؟
عایق نانو آجر نسوز یک محلول مهم برای جلوگیری از نفوذ رطوبت به آجرهای نما ساختمان ها است که دارای سیلان های قلیایی اصلاح شده است و برپایه آب ساخته می شود. این ماده قبل از مصرف باید با آب مخلوط شود به خوبی رقیق گردد؛ استفاده راحت آن و سازگاری با محیط زیست از خواص مهم این عایق رطوبتی است.
محلول نانو ضد آب
این محصول که با فناوری نانو ایجاد شده برای محافظت و افزایش مقاومت از سطح خارجی ساختمان در مقابل عوامل جوی، جلوگیری از نفوذ مایعات به سطح یا ضد آب کردن سطح با کاهش شدید نفوذ پذیری سطح نما ایجاد شده است همچنین پاک شدن آسان سطح اجازه تنفس به سطح را میدهد. نماشویی با نانو کاربردهای بسیاری دارد که میتوان، به استفاده از پوشش نانو در ملات سیمان، برای عایق بندی استخر، پارکینگ، پشت بام و هر جایی که در معرض عوامل محیطی قرار دارد. همچنین کاربرد مواد نانو در نماشویی به صورت خالص بر روی نمای ساختمان نیز بسیار اهمیت دارد.
قبل از پیدایش محصولات نانو ساختمانی
قبل از محصولات نانو ساختمانی مواد رزین نما ساختمانی کاربر فراوانی داشت. یکی از مزایای مهم رزین نما، در آب محلول می شود و یک محلول شفاف مثل آب تشکیل می دهد و با سطوح ( بتن ،مصالح ساختمانی و …) پیوند شیمیایی ایجاد می کند و هنگامی که خشک گردید خود را با آن تطبیق میدهد تا سطح را دربرابر آب ورودی محافظت کند. اما معایبی مثل: ایجاد تغییر رنگ در نما، پوسته شدن به مرور زمان، ماندگاری پایین، ایجاد براقیت در نما و از بین رفت بافت طبیعی از مصالح ساختمانی را، به همراه دارد.
جمع بندی
در این مقاله ما سعی داشتیم شما رو با کاربرد نانو در صنعت ساختمان آشنا کنیم، تا برای ساخت و ساز ساختمان با بهترین نوع های فناوری نانو در زمینه ساختمان از جمله ( نانو آبگریز، پرایمر نما، نانو عایق رطوبتی، نانو ضد شوره نمای ساختمان، محلول نانو ضد آب) آشنا شوید. کاربرد فناوری نانو در صنعت ساخت و ساز امروزه تاثیر زیادی بر کیفیت ساختمانها گذاشته است. برای مشاهده محصولات نانو در صنعت ساختمان میتوانید به صفحه فروشگاهی پوشش نانو نما ساختمانی مراجعه کنید.